De Johan Cruijff ArenA-batterij is wederom genomineerd. Het energieopslagsysteem is een van de finalisten van de BusinessGreen Technology Awards in de categorie Future Technology of the Year.

Het opslagsysteem van drie megawatt in de ArenA bestaat onder andere uit tweedehands batterijen van elektrische voertuigen. De batterij realiseert een betrouwbare en efficiënte energievoorziening en -gebruik voor (en door) het stadion, haar bezoekers, buren en het Nederlandse energienet. De Johan Cruijff ArenA heeft eind juni 2018 Europa’s grootste ‘second life’ megabatterij in een commercieel gebouw in gebruik genomen.

BUSINESSGREEN

BusinessGreen is de belangrijkste informatiebron voor de groene economie in het Verenigd Koninkrijk en biedt het laatste nieuws en grondige analyses van groene zaken en milieukwesties. The Business Green Technology Awards schenken aandacht aan de allernieuwste technologieën en innovators die werken aan het versnellen van de overgang naar een duurzame, koolstofarme economie.

ENERGIEOPSLAGSYSTEEM

Het systeem combineert Eaton inverters en het equivalent van 148 Nissan LEAF batterijen en laat zo zien hoe energieopslag een duurzamer energiesysteem mogelijk maakt. Daarnaast creëert het een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen. De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld en loopt voorop in slimme innovaties waaronder dit unieke opslagsysteem. Dankzij de megabatterij is de ArenA verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens een stroomstoring. Het stadion zal haar eigen, duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen, als Amsterdam Energy ArenA BV. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet.

In de toekomst kunnen Johan Cruijff ArenA-bezoekers met een elektrische auto mee doen aan het project. Tegen een nog te bepalen wederdienst kunnen ze overtollige stroom uit hun auto tijdens een wedstrijd of concert afstaan aan de batterij van de ArenA.

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg.